Co zrobić po zakupie?: Zalecamy przesadzenie hoi do mieszanki bogatej w perlit, korę, torf - odpowiedniej dla epifitycznych roślin.
Na co trzeba uważać?: Najczęstszym problemem pielęgnacyjnym w uprawie hoi jest nadmierne podlewanie, które skutkuje marszczeniem się i żółknięciem liści. Hoja jest również podatna na ataki wełnowców - szczególnie lubią one atakować nasadę liścia i ogonka liściowego, należy więc regularnie ją przeglądać pod kątem obecności tego szkodnika.
Tempo wzrostu: umiarkowane
Pochodzenie: Hoya Wibergiae została po raz pierwszy dostrzeżona i zebrana przez Evę-Karin Wiberg w 1995 roku na Filipinach, a sklasyfikowana została w 2001 roku.
Stanowisko: Preferuje jasne, rozproszone światło, choć dobrze znosi półcień. Im więcej światła (niebezpośredniego) tym ubarwienie będzie intensywniejsze i większa szansa na kwitnienie.
Temperatura: Optymalna temperatura to dla niej 18-30°C. Nie lubi temperatur poniżej 15°C.
Pielęgnacja: Podlewamy, gdy podłoże dobrze przeschnie. Unikamy nadmiernego podlewania – korzenie mogą gnić.
Lubi wysoką wilgotność (50-80%) – dobrze sprawdzi się nawilżacz powietrza lub podstawka z wodą i kamykami. W sezonie wegetacyjnym nawozimy raz na 2-3 tygodnie nawozem do roślin kwitnących.
Rozmnażanie: Hoje najłatwiej jest rozmnożyć przez ukorzenienie sadzonek pędowych w wodzie z dodatkiem węgla aktywnego lub w wilgotnym mchu, perlicie. Sadzonki powinny mieć przynajmniej dwa węzły (węzeł to miejsce, z którego wyrastają liście). Dolne liście sadzonki należy oderwać, aby nie były zanurzone w wodzie i nie gniły.
Przyjazność dla zwierząt: NIE